Slik startet historien

Friskis&Svettis er et svensk konsept som startet med utgangspunkt i en idé om at idrettsbevegelsen og helsevesenet skulle kunne utnytte hverandres kunnskap bedre.

Friskis&Svettis ble et eksempel på hvordan man kunne jobbe nærmere hverandre og samle erfaring, kunnskap og entusiasme under ett og samme tak. Friskis&Svettis ville skape en bro mellom "sjukvård og friskvård".

I navnet var "&" det viktigste

Friskis stod for en del av virksomheten, Svettis for en annen. Friskis innebar aktiviteter for dem som av ulike grunner ikke kunne delta på en vanlige treningen. Svettis var treningen for alle andre. Men tegnet "&" var det viktigste, ettersom det representerte målsettingen om å sluse mennesker fra Friskis til Svettis. Alle skulle kunne finne en treningsform som passet, uansett om man var veltrent, utrent, gammel eller ung.

I dag en helhet

I dag omtaler vi ikke Friskis som det ene og Svettis som det andre. Men målsettingen om at alle skal kunne finne en treningsform som passer, er like sterk som tidligere.

Historien i korthet

 1. Johan Holmsäter starter Friskis&Svettis i Stockholm.

  På den første treningen i Salénshuset kom kun én mosjonist, Valter Axelsson. Medlemsantallet øker raskt til 1500 og på høsten blir den første lederutdanningen i Friskis&Svettis gjennomført. Året etter blir Valter treningslederleder og styreleder i Friskis&Svettis Stockholm. Lars O. Laurenti designer Friskis&Svettis–logoen på en helg.

   
 2. Treningsdemonstrasjon i Stockholm

  Den 22. september gjennomfører Friskis&Svettis en treningsdemonstrasjon fra Humlegården til Sergels torg i Stockholm. Deltagerne viser Friskis&Svettis øvelser i krysset Kungsgatan⁄Sveavägen. Trafikkaos oppstår.

   
 3. Første lokale åpner

  Den 14. januar åpner Friskis&Svettis sitt første egne lokale, Friskishuset på Gärdet, Stockholm. Sommertreningen starter i Rålambshovsparken og drar mellom 700 og 1000 (!) personer på enkelte partier.

   
 4. Utvidelsen i Sverige starter

  Östhammar, Göteborg, Lidingö, Östersund, Helsingborg, Nyköping og Eskiltuna starter opp i tillegg til Stockholm.

   
 5. 26.februar 1983 blir Friskis&Svettis Oslo stiftet

  foreningen-er-i-gang-1983

  Friskis&Svettis Oslo blir etablert. I Sverige feirer de 5 årsjubileum og har 23 000 medlemmer totalt.

   
 6. Friskis&Svettis Riksråd blir etablert i Malmø. Riks flyttes senere til Stockholm (1994).

   
 7. 10 år, 64 foreninger og 70.000 medlemmer

  Friskis&Svettis er 10 år og har 64 foreninger og 70 000 medlemmer.

   
 8. Snoren klippes på Majorstua

  Friskis&Svettis Oslo åpner sitt første egne lokale, på Majorstua. Snoren klippes av daværende ordfører i Oslo, Albert Nordengen.

   
 9. Flere foreninger ser dagens lys i Norge

  I Norge er det nå etablert Friskis&Svettis foreninger også i Asker og Bærum, Eidskog, Lillehammer og Fredrikstad.

   
 10. 15 år, 97 foreninger og 131.000 medlemmer

  Friskis&Svettis fyller 15 år med 97 foreninger og 131 000 medlemmer.

   
 11. Nå en del av Norges Bedriftsidrettsforbund

  Friskis&Svettis og Friskispressen gjennomfører en kampanje for å få mer fysisk aktivitet i samfunnet. Innenriksdepartementets telefaks blokkeres når Friskis&Svettis mosjonistenes underskrifter fakses inn. I Norge blir Friskis&Svettis tatt opp som en del av Norges Bedriftsidrettsforbund.

   
 12. 20 år, 116 foreninger, ca 188.000 medlemmer og hovedkontoret i Oslo åpner

  Friskis&Svettis er 20 år med 116 foreninger og ca 188 000 medlemmer. Friskis&Svettis Norge etableres som paraplyorganisasjon, med hovedkontor i Oslo. I Norge er det nå ca. 10 000 medlemmer fordelt på 12 foreninger.

   
 13. Apell for økt fysisk aktivitet i skoledagen

  Friskis&Svettis Riks og Friskispressen drar igang en appell med budskap om at skoledagen bør økes med en time øremerket til fysisk aktivitet. Generalsekretær Anna Iwarsson får audiens hos skoleministeren i Sverige.

   
 14. Vi setter verdensrekord!

  Den 29. januar slår Friskis&Svettis og andre jympa–organisasjoner verdensrekord i jympa. 64 782 personer trener samtidig.

   
 15. 137 foreninger og 276.027 medlemmer

  Ved utgangen av 2002 finnes 137 Friskis&Svettis foreninger, 40 med egne treningslokaler og totalt
  276 027 medlemmer.

   
 16. 30 foreninger og 17.800 medlemmer i Norge

  Friskis&Svettis feirer 25 årsjubileum i Sverige. F&S Oslo feirer sine første 20 år. I Norge er det nå 30 foreninger og 17 800 medlemmer.

   
 17. Verdens nordligste forening ser dagens lys

  Friskis&Svettis har 416 000 medlemmer. Utenom Sverige finnes foreningene i Norge (40), Helsingfors, København, Brüssel, Paris, Zürich, Amsterdam, Luxemburg, London og Aberdeen. F&S Norge starter opp i Hammerfest, verdens nordligste Friskis&Svettis forening.

   
 18. inngår i Norges Fleridrettsforbund

  Friskis&Svettis Norge går ut av Norges Bedriftsidrettsforbund og blir én av fire seksjoner i det nyopprettede Norges Fleridrettsforbund.

   
 19. Medlemsveksten fortsetter

  Friskis&Svettis bevegelsen feirer 30–årsjubileum. Medlemsveksten fortsetter....

   
 20. 500.000 medlemmer og Norge passerer 30.000!

  Friskis&Svettis bevegelsen passerer for første gang en halv million medlemmer! Friskis&Svettis Norge passerer 30 000 medlemmer.

   
			
Utvalgte bilder fra

#friskissvettisnorge